JEUGDOPLEIDING SPORTING KROMMENIE
Voetbalvereniging Sporting Krommenie ligt aan de rand van Krommenie.
Sporting Krommenie streeft naar een plezierig en sportief klimaat, waarin iedere speler de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Wij proberen de jeugd te stimuleren om steeds beter te worden en vooral om een leuke tijd te hebben bij Sporting Krommenie. De ambitie van Sporting Krommenie is om een volwaardige voetbalopleiding op te zetten.
Plezier vormt de basis voor een goede prestatie en is voor ons dus erg belangrijk. Bij de jeugd is het uitgangspunt om iedereen op zijn of haar eigen, zo hoog mogelijke maar tegelijkertijd realistische niveau te laten voetballen. Een goede voetbalorganisatie waarin iedereen zich thuis voelt, zorgt voor plezier bij eenieder die daaraan deelneemt. Vanuit dit standpunt en onze normen en waarden hebben we de volgende kernwaarden afgeleid.
- Plezier
- Samenhorigheid
- Strijden hand in hand
- Altijd voorwaarts
- Nooit opgeven
Deze kernwaarden proberen wij zo goed mogelijk te hanteren binnen onze jeugdopleiding o.a. door het organiseren van leuke trainingen maar ook activiteiten naast het voetbal zoals de bekende voetbal 2 –daagse.
Bij Sporting Krommenie doen we alles met elkaar en voor elkaar.
VISIE SPORTING KROMMENIE


De ambitie van Sporting Krommenie is om een volwaardige voetbalopleiding op te zetten. De insteek bij de jeugd is om iedereen op zijn eigen zo hoog mogelijke niveau te laten voetballen. Dit uitgangspunt zal naar onze stellige overtuiging leiden tot aanwas van meer en betere jeugdspelers. Een goede voetbal organisatie waarin iedereen zich thuis voelt, zorgt voor plezier bij een ieder die daarin deelneemt. Prestaties kunnen dan ook niet uitblijven. Een belangrijk streven is:
- Een eerste elftal met zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers;
- Zo hoog mogelijk spelen met het eerste elftal.
Investeren in de jeugd betekent dat spelers meer binding met de club krijgen. Meer binding betekent ook dat ze zich als senior langer aan de club zullen blijven verbinden. Senioren kunnen weer bijdragen aan het succes van de jeugd om zo de cirkel rond te maken.
Om onze doelstellingen waar te maken zal er de komende jaren hard gewerkt moeten worden aan het verder opzetten van de jeugdopleiding, door het onder andere het opzetten van een duidelijke structuur, een aansprekende voetbal filosofie en bij behorend opleidingsplan, het aannemen en opleiden van gepassioneerde en betrokken jeugdtrainers en een groep spelerscoaches.
PEDAGOGISCH VOETBAL KLIMAAT
Voetbal is meer dan een sport. Het is een plek waar kinderen en jongeren samenkomen, leren en groeien.
Een positief pedagogisch klimaat is van essentieel belang voor een gezonde en plezierige voetbalervaring.

VOORBEELD OEFENINGEN EN WARMING UP
De voorbeeldoefeningen die we hiervoor aandragen, voldoen altijd aan één van de volgende onderwerpen: Aanvallen, Verdedigen of Omschakelen. Deze worden ook wel de teamfuncties genoemd.
Om een teamfunctie goed te kunnen uitvoeren, moeten er bepaalde teamtaken worden uitgevoerd. Teamtaken bij de teamfunctie Aanvallen zijn bijvoorbeeld opbouwen en scoren. Omgekeerd zijn teamtaken bij de teamfunctie Verdedigen bijvoorbeeld het verstoren van de opbouw en het voorkomen van doelpunten.
Om dit allemaal goed te kunnen doen, zijn er verschillende voetbalhandelingen die je kunt trainen, zoals passen voor de opbouw, schieten om te scoren, enzovoort.
In onze voorbeeldoefeningen wordt deze visie op voetbal verder toegelicht in een visualisatie. Dit kan worden gebruikt om de spelers op een eenvoudigere manier uit te leggen waarom we bepaalde oefeningen doen.


RICHTLIJNEN VERTICAAL OPLEIDEN
Omdat wij iedere speler een zo goed mogelijk uitdaging willen aanbieden kan het zijn dat er spelers en of speelsters gevraagd wordt in een hogere leeftijdsklasse te spelen. Bijvoorbeeld als wij zien dat een bepaalde speler of speelster meer uitdaging nodig heeft.
Deze keuze wordt altijd gemaakt in overleg met de huidige trainer, de trainer van de andere leeftijdsklasse en de speler / speelsters en ouders zelf.
Vanuit de jeugdopleiding gebruiken we een aantal meetpunten om te bepalen of een speler of speelster er aan toe is. Deze meetpunten zijn belangrijk om te bepalen of spelers zich ontwikkelen en of ze klaar zijn om door te stromen naar een hoger niveau.
BELEID INHAAL- OF OEFENWEDSTRIJDEN
Inhaalwedstrijden worden gespeeld wanneer een team een wedstrijd niet kan spelen vanwege onvoorziene omstandigheden, zoals slecht weer of een spelerstekort.
Oefenwedstrijden worden gespeeld om te trainen en te wennen aan andere of nieuwe teams in aanloop naar de competitie of beker.
Om dit in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat iedereen op de hoogte is rondom eventuele inhaal – en oefenwedstrijden hebben we hier ook communicatie richtlijnen voor opgesteld.
TEAMINDELINGEN
Hoe worden onze teams samengesteld?
We streven naar een eerlijke en transparante teamindeling, waarbij leeftijd, niveau en jouw wensen zo goed mogelijk worden gecombineerd. Trainers, coaches en een afgevaardigde per leeftijdsgroep werken samen om de beste teams te vormen. Heb je vragen? Stel ze gerust aan je leeftijdscoordinator, de Technische Commissie of de Jeugdcommissie.
Zoals jullie verder kunnen lezen is het best heel veel werk om dit allemaal elk jaar weer te organiseren. Dus het kan echt wel eens voorkomen dat we het met zijn allen niet goed zien en of dit er iets anders fout gaat.
Als je dat ziet of als je dat opvalt, laat het ons dan weten dan kunnen we samen kijken naar een oplossing.

Aandachtspunten bij teamindeling
Groepsproces
De teamindeling wordt gedaan door de trainers en coaches, met ondersteuning vanuit de club (in eerste instantie de JC en TC). Een afgevaardigde vanuit de club voor alle teams uit de jaargang beslist mee over ieder team. Met name voor de teams die op prestatieniveau spelen is dit belangrijk.
Indeling op leeftijd en niveau
Bij de indeling is leeftijd en niveau, op technisch, tactisch, motorisch en mentaal gebied leidend. We streven naar teams met spelers van dezelfde leeftijd en een vergelijkbaar niveau. Voor teams die in de A-categorie spelen geldt dat het altijd dezelfde leeftijd moet zijn tenzij er sprake is van biologische dispensatie.
Na niveau: vriendjes/vriendinnetjes
Op de tweede plaats komen vriendjes/vriendinnetjes. : We proberen rekening te houden met jouw voorkeuren, zoals met wie je graag wilt spelen. Maar we maken daarin wel onderscheid tussen teams die ‘A-categorie’ spelen en teams die ‘B-categorie’ spelen.
Lagere leeftijdsklasse (dispensatie)
Indelen in een lagere leeftijdsklasse wordt dus in principe alleen gedaan indien een speler qua biologische ontwikkeling beter bij een lagere leeftijdsklasse past. Tenzij er echt zwaarwegende redenen zijn, maar dat zal dan altijd in overleg gaan en kan alleen in de B-categorie.
A en B categorie
A-categorie wordt bij Sporting Krommenie doorgaans door het eerste en eventueel het tweede team van een jaarlichting gespeeld. Om in de A-categorie te kunnen spelen is het niveau van de speler doorslaggevend, maar daarnaast wordt ook van een speler verwacht dat hij of zij de instelling heeft die hoort bij prestatievoetbal. Denk aan de motivatie om elke week twee keer fanatiek te trainen en te spelen etc.
Bij de teams die in de B-categorie spelen moet een balans worden gezocht tussen niveau en waar mogelijk de vriendjes/vriendinnetjes bij elkaar laten spelen.
Geen individuele toezeggingen en tussentijdse communicatie
Geen van de trainers kan individueel toezeggingen doen aan ouders of spelers. De teamindeling wordt op 1 moment ( rond eind juni) bekend gemaakt, met instemming van alle trainers en coaches uit de jaargang.
Om misverstanden te voorkomen en om het huidige seizoen niet te verstoren, worden er vóór medio juni geen mededelingen over de teamindeling gedaan aan spelers en ouders. De nieuwe indeling wordt op 1 moment aan alle spelers uit een jaargang tegelijk medegedeeld.
Trainers en leiders
Trainers en leiders worden jaarlijks benoemd vanuit de vereniging, in overleg met de leeftijdscoordinator, de Technische Commissie, Jeugd Commissie en de Hoofd Jeugd Opleiding. Ieder team dient tenminste 1 trainer en 1 leider te hebben , die is ingeschreven bij Sporting Krommenie. Daarnaast vragen wij van alle trainers en leiders een VOG. Het kan door omstandigheden voorkomen dat dit niet voor ieder team op tijd is geregeld maar de intentie om dit te doen is er elk jaar wel.
We zijn hier wel voor een groot deel afhankelijk van o.a. ouders omdat we een dorpsclub zijn en willen blijven waar we alles zoveel mogelijk samen willen doen, maar ook omdat we niet de mogelijkheden en middelen hebben om voor elk team een betaalde trainer aan te trekken.
Geen tussentijdse wisselingen tijdens het seizoen
Voor teams anders dan een eerste team, die spelen in de B-categorie worden spelers/speelsters niet tussentijds naar een ander team verschoven, tenzij er een urgente situatie is.
Bij eerste teams of tweede teams die in de A-categorie spelen, kan het voorkomen dat er wel tussentijds spelers worden verplaatst naar een ander team. Dit wordt bepaald door de trainer op basis van verschillende factoren zoals inzet, trainingsopkomst maar ook niveau. Het kan namelijk best voorkomen dat een speler of speelster gedurende het seizoen andere prioriteiten krijgt of heel sterk groeit wat betreft niveau waardoor voor zowel de speler als de teams beter is als er wordt geschoven.
Proces teamindeling
Januari/Februari
Trainers, TC, JC en hoofd jeugdopleiding maken afspraken over hoe de teamindeling wordt aangepakt. Er wordt gezamenlijk 1 persoon gekozen die het voortouw neemt.
Niveau
Tijdens onderlinge wedstrijden gedurende het seizoen en na afloop van het seizoen bekijken trainers gezamenlijk het niveau en overleggen achteraf.
Eind mei
Inventarisatie wie er volgend seizoen blijft en wie er weggaat. Eerste concept indeling wordt gemaakt.
Eind mei tot eind juni
Discussies, schuiven, puzzelen aan de teamindeling. Alle trainers en coaches zijn betrokken.
Rond begin juli
Bekendmaking van een nieuwe, definitieve teamindeling. Aan alle spelers tegelijk, dus dit vraagt coördinatie van de trainers, TC en JC!
Na Juli
Na juli zijn er geen wijzigingen meer mogelijk in team inschrijvingen, klasse indeling etc. Dit is ook formeel de start van het nieuwe seizoen. Vanaf dan wordt er getraind in de nieuwe teamsamenstelling. Eventuele toernooien worden in goed overleg gespeeld in oude of nieuwe samenstelling.

SAMENWERKING AZ

Wat is het AZ Talentenplan?
Het AZ Talentenplan is een initiatief dat is ontwikkeld om de samenwerking met amateurverenigingen in de regio te verbeteren en deze op beleidsmatig, organisatorisch en voetbaltechnisch niveau te ondersteunen. Met het AZ Talentenplan wil de AZ Jeugdopleiding samenwerkingen aangaan met alle amateurverenigingen in de regio. Daarnaast kunnen ook andere amateurverenigingen in Nederland een samenwerking met AZ aangaan. Onder de amateurverenigingen is er een verschil in niveau, ambitie en grootte. Daarom heeft de AZ Jeugdopleiding drie verschillende pakketten samengesteld die daarop aansluiten, zodat iedere amateurvereniging op haar niveau verder kan groeien en ontwikkelen. De amateurverenigingen worden aangeschreven als 1-, 2- of 3-sterrenpartners van de AZ Jeugdopleiding.
Wat zijn de voordelen voor mijn vereniging?
Het voordeel van deelname aan het AZ Talentenplan is dat je als vereniging deelneemt aan een groot voetbalnetwerk in Noord-Holland. De samenwerking heeft als doel voetballend niveau op een hoger plan te krijgen. Alle trainers die actief zijn bij een vereniging die is aangesloten bij het AZ Talentenplan krijgen toegang op de AZ Online Voetbalschool. Dit is het hart van het AZ Talentenplan en hier vinden zij honderden oefenvormen die de jeugdtrainers van AZ hebben ontwikkeld en gepubliceerd. Verder profiteren de 1 sterren verenigingen van seminars en 2-sterrenverenigingen van zowel seminars als scholingsmomenten. Dit geldt ook voor de 3-sterrenverenigingen.
Wat verwacht AZ van mijn vereniging?
AZ verwacht dat alle verenigingen die zich aansluiten bij het AZ Talentenplan een vast contactpersoon aanwijzen. De contactpersoon van AZ zal communiceren met de contactpersoon van de amateurverenging. Alle uitnodigingen, nieuwsberichten, officiële documenten en telefonisch contact zal tussen beide contactpersonen plaatsvinden. AZ verwacht dat wanneer er een uitzonderlijk talent rondloopt op de vereniging de contactpersoon van AZ hiervan op de hoogte wordt gesteld. Daarnaast moet de amateurvereniging in haar communicatie uitingen van het AZ Talentenplan en de AZ Online Voetbalschool op website en in het clubblad melden.
Hoe kan een vereniging zich aanmelden?
Is uw vereniging nog geen lid van het AZ Talentenplan maar heeft uw interesse in deelname of meer informatie over het AZ Talentenplan?, mail dan naar talentenplan@az.nl of bel naar 072-547 8612.
Wat is de AZ Online Voetbalschool?
De AZ Online Voetbalschool is het hart van het AZ Talentenplan. Op deze website www.azonlinevoetbalschool.nl kunnen spelers oefenvormen bekijken waardoor ze zichzelf ontwikkelen. Naast het spelersgedeelte heeft de AZ Online Voetbalschool ook een exclusief trainersgedeelte. Uitsluitend de trainers die actief zijn bij een vereniging die is aangesloten bij het AZ Talentenplan krijgen toegang tot dit trainersgedeelte waar zij honderden oefenvormen vinden om hun trainingsstof een boost te geven. Al deze oefenvormen zijn opgezet door de jeugdtrainers van AZ en zijn ingedeeld per leeftijdscategorie. Voor de beleidsbepalers staan er beleidsmatige en organisatorische artikelen online die ook worden gebruikt door AZ zelf. Toegang tot de website is gratis.
Wat houden de seminars in?
Seminars zijn bijeenkomsten voor de 1-, 2- en 3-sterrenverenigingen die zijn aangesloten bij het AZ Talentenplan. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in het AFAS Stadion. Aan de hand van deze avond wordt een artikel opgezet en op de AZ Online Voetbalschool geplaatst zodat ook de afwezigen kunnen lezen wat er besproken is.
Wat zijn scholingsmomenten?
Scholingsmomenten zijn bijeenkomsten voor 2- en 3-sterrenverenigingen die zijn aangesloten bij het AZ Talentenplan. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd op Sportcomplex ’t Lood. Jaarlijks zullen er enkele scholingsmomenten georganiseerd worden. De thema’s van de scholingsmomenten worden bepaald door de verenigingen, met een definitief besluit vanuit AZ. Aan de hand van deze avond wordt een artikel opgezet en op de AZ Online Voetbalschool geplaatst zodat ook de afwezigen kunnen lezen wat er besproken is.
Wordt dit concept in heel Nederland toegepast?
Nee, het AZ Talentenplan is een voorloper als het gaat om voetbalontwikkeling in Nederland. De KNVB deelt de visie van AZ als het gaat om de samenwerking met amateurverenigingen. De voetbalbond juicht het initiatief van AZ toe en moedigt andere Betaald Voetbal Organisaties aan het voorbeeld van het AZ Talentenplan te volgen.
AZ ONLINE VOETBALSCHOOL
Het centrale punt van het AZ Talentenplan is de AZ Online Voetbalschool. Met deze trainerstool is de gehele AZ Opleidingsvisie toegankelijk voor iedereen en kunnen spelers, trainers en beleidsbepalers van Sporting Krommenie hier in de praktijk mee aan de slag. Trainers kunnen per leeftijdscategorie tientallen oefenvormen bekijken, samenstellen en toevoegen aan hun eigen trainingsprogramma. Beleidsbepalers kunnen over veel beleidsmatige en organisatorische zaken informatie vinden die zij tot zich kunnen nemen.
Het oefenstof en academiegedeelte van de AZ Online Voetbalschool is exclusief ontwikkeld voor de verenigingen die samenwerken binnen het AZ Talentenplan. Daarvoor moet je wel eerst geautoriseerd worden door AZ. Hieronder wordt de procedure van aanmelding stap voor stap uitgelegd.
als je de aanmelding voltooid hebt graag de gebruikersnaam en het wachtwoord mailen naar sportingkrommenie@live.nl
Aanmelden AZ Online Voetbalschool
- Meld je via de optie ‘inloggen’ aan voor de AZ Online Voetbalschool op www.azonlinevoetbalschool.nl door een nieuwe account aan te maken.
- Vul de gevraagde informatie in en druk onderaan het scherm op de knop ‘Nieuwe account aanmaken’.
- Je ontvangt nu een e-mail. Volg de instructies die op de schermen te lezen zijn.
- Geef je gewenste wachtwoord door en druk onderaan het scherm op de knop ‘opslaan’.
- Vanaf dit moment ben je gebruiker van de AZ Online Voetbalschool en heb je beperkt toegang.
Iedereen in de wereld kan bovenstaande stap maken. Na het aanmelden heb je slechts toegang tot het spelersgedeelte. Om toegang te krijgen tot de exclusieve gedeeltes ‘oefenstof’ en ‘academie’ moet je de volgende stappen doorlopen:
Autorisatie gedeelte ‘oefenstof’ en ‘academie’ op de AZ Online Voetbalschool.
- Geef je naam en gebruikersnaam die je gebruikt op de AZ Online Voetbalschool door aan de contactpersoon van je vereniging.
- De contactpersoon van de vereniging geeft de naam en gebruikersnaam van de trainer door aan AZ.
- AZ zorgt ervoor dat de betreffende trainer volledige toegang krijgt tot het trainersgedeelte van de AZ Online.