• Vooral doorgaan

  We voetballen en dat willen we graag blijven doen. Elke club stelt met de beste intenties regels op om maar zijn bijdrage te leveren aan het keren van het toenemend aantal corona besmettingen. Hebben we het in het veld over looplijnen, tegenwoordig vind je die ook daarbuiten. Bij vv IJmuiden werden de kleedkamers tot verboden gebied verklaard. Dat betekende dus omkleden op de club en reeds in Sporting tenue richting Velsen-Zuid alwaar de lokale zwart-witten gehuisvest zijn naast het Telstar stadion. Of nou ja, stadion? Die naam mocht het toch niet hebben aldus de 15 en 16 jarigen, verwend met Ajax en de Champions League.

  Coach had zich voorbereid op 8 graden en regen maar werd verrast door nazomerse omstandigheden. De comfortabele winter coachjas gesponsord door JP Leguijt, zie foto boven, zorgde nog net niet voor oververhitting. Ik zie trouwens ook op de foto dat we er bijstaan alsof we net iemand ter aarde hebben gedragen. De foto lijkt me genomen na de wedstrijd wat de bedrukte uitdrukkingen verklaard. U leest daar zo meer over.

  Aan het begin van het seizoen is de kracht van de tegenstanders nog lastig in te schatten. Er is nog geen stand over meerdere wedstrijden als referentiekader. Omdat dit voor IJmuiden de eerste competitiewedstrijd betrof wisten we alleen dat ze hun drie wedstrijden voor de beker ruim hadden gewonnen. We gingen dan ook uit van een minstens gelijkwaardige tegenstander. In de praktijk zaten we er niet ver naast. De eerste 10 minuten waren de aanvallen van de gastheren het gevaarlijkst maar nadat we ons eenmaal op de tegenstander en natuurgras hadden ingesteld kantelde het spelbeeld in ons voordeel. De 0-1 halverwege de eerste helft was dan ook verdiend. David schoot vanaf randje zestien waarna de bal via onderkant lat onbereikbaar voor de doelman in het netje viel. Volgens ons raakte David de bal verkeerd al bleef hij zelf bij hoog en laag volhouden dat het een bewussie was. We waren er niet minder blij mee. Ondanks onze dominantie in het restant van de eerste helft zou het bij deze kleine voorsprong blijven.

  In de rust werd na overleg besloten een tactische aanpassing door te voeren. Omdat IJmuiden in 442 opereerde kwamen we soms een mannetje tekort op het middenveld. Dat werd nooit een groot probleem omdat het centrale verdedigingsduo goed doordekte en onze backs naar binnen kwamen nog voor het echt gevaarlijk werd. Ondanks dat 433 ook zo zijn voordelen heeft tegenover 442 had het team de voorkeur om het spelprincipe van de tegenstander te kopiëren om zodoende de angel te halen uit hun meest aanvallende middenvelder en beste speler. De tactiek werkte, deze speler hebben we de tweede helft amper nog gezien en zat in de achterzak van Mex. Op één moment na, bij een standaardsituatie, een vrije trap van een meter of 20, 2 minuten na rust. Casper was kansloos, 1-1. Vroeg in de tweede helft was er echter nog genoeg tijd om de opgelopen schade te repareren. De kansen om opnieuw op voorsprong te komen waren er maar de scherpte die we de afgelopen wedstrijden hebben getoond ontbrak. Veel schoten gingen naast waardoor de onzekere keeper nooit echt getest werd. En anders had hij geluk zoals bij de poging van Mika op de lat. Aan de andere kant en bij deze stand bleef het oppassen voor uitbraken van de Velsenaren.

  Wat niet hielp bij de poging om de wedstrijd er alsnog uit te slepen was dat naarmate de wedstrijd vorderde de scheidsrechter warrig begon te fluiten zo zou ook de coach van IJmuiden na afloop toegeven. Eerst werd David er na zijn eerste, lichte overtreding uitgestuurd waardoor we 10 minuten in ondertal waren. Nadat we deze fase zonder kleerscheuren waren doorgekomen kregen we een vrije trap op 20 meter rechts van het doel. Mex nam de vrije trap zelfverzekerd, direct en doeltreffend maar was ontgaan, mijzelf incluis, dat de scheidsrechter een indirecte vrije trap aangaf. Ik verwijs u naar het 81 pagina’s tellende Nederlandstalige boekwerk Laws of the Game 2020-2021. Daarin staat duidelijk omschreven wanneer een vrije trap direct of indirect dient te worden genomen. Neemt u van mij aan, daarin staat als straf voor het vergrijp op onze speler een directe vrije trap. Een dwaling met consequenties wat dus de zure gezichten op de foto verklaard. Als je goed kijkt zie je er misschien ook wat van opluchting tussen zitten. In de laatste minuut werd het namelijk bijna nog een pijnlijke nederlaag bij een counter van IJmuiden na notabene een ingooi van ons ver op de speelhelft van de tegenstander. Gelukkig ging die poging net voorlangs. Toen de rook om ons hoofd was verdwenen gaf de eindstand 1-1 aan.

  Twee verliespunten en een plaatsje gezakt naar plek twee op de ranglijst als je er negatief naar kijkt. Alleen daarmee zou je dit team echter ernstig tekort doen. Het resultaat zegt niet alles. Er werd zeer acceptabel gevoetbald en het spel was stukken beter dan vorige week toen we wel wonnen. Er werd gestreden voor elke meter. Dat jullie nadenken over de strijdwijze en de beste manier om de wedstrijd te winnen beoordeel ik tevens als zeer positief. Barry Stevens zou zeggen ‘Vooral doorgaan’.

  Coach Raymond
rfwbs-slide