• Transitie

  De mannen hadden sinds december niet meer in competitieverband gevoetbald maar een aantal serieuze oefenwedstrijden tegen 2e klassers stemde hoopvol voor het begin van 2020.

  De Mayakalender is overigens voor het overgrote deel gebaseerd op het getal 20 en dat beidt aanknopingspunten aangezien dit gelijk staat aan de Griekse herrijzenis van de Fenix. Niet dat dat noodzakelijk is, want Sporting Krommenie staat op een keurige 9e plaats op slecht 3 punten afstand van de 4e plaats. Dus van een herrijzenis is tot op heden geen sprake, maar het is altijd fijn om 'om hoog’ te kijken.

  Maar je weet nooit wat een winter doet. Kom je er goed uit, of juist niet? De kerstdagen zijn geweest. Iedereen neemt een extra hap en borrelen gaat er vanuit dat de overgang van oud naar nieuw alles oplost. Zelfs een hardnekkige verslaving als roken zou dan als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen.

  In de kantine had een van de Grazende een goede tip. Ga op vakantie en rook jezelf het ongans. Daarna ben je min of meer verplicht (misselijk) om het openbare toilet op te zoeken en je rookt nooit meer. Dankjewel Peter. Ik heb er een beeld bij en daardoor steek ik er nog maar 1 op.

  De kerst biedt verlichting. Grappig dat de Katholieke kerk deze periode van de Zonnewende heeft aangegrepen om de geboorte van JC te vieren. In dit geval was JC geen bekende voetballer maar een zoon van een timmerman terwijl onze Nr 14 een zoon van een groenteboer was. Overigens is een stalletje best te vergelijken met Betondorp.

  De zonnewende en oud en nieuw staan voor overgang. Over de overgang gesproken….. Dat schijnt een ‘dingetje’ te zijn van dames op leeftijd hoorde ik langs de lijn. Die krijgen het (o.a.) ineens warm. Wij als mannen hebben dat niet, dus gaan de dames er van uit dat wij er geen last van hebben. Dat…… is een misvatting!!! Wij ,als mannelijke supporters, hebben er heeeeel veel last van.

  Dat begint als puber….. dan komt je moeder in “de overgang” . Met andere woorden je moet vooral niet de confrontatie zoeken (die zoeken zij wel). Daarna wordt je vader, van een zoon of dochter ( damesvoetbal) en sta je langs de lijn te blauwbekken. En tegen de tijd dat je 50 bent wordt je nogmaals geconfronteerd met enige wispelturigheden van je partner ( ik heb het koud en kom tegen je aan liggen…. of Sodemieter op ik heb het warm). Indien je in de ‘gelukkige’ omstandigheid bent dat je 80 wordt, komt ook je dochter of schoondochter nog om de hoek kijken met dit fenomeen. Dus als man heb je de “overgang “ 3 x te pakken. Een overgang (wende) kan zowel positief als ehm..... iets minder positief zijn.

  Tot zover de zonnewende (transitie / overgang / winterstop) wat nu Kerst genoemd wordt. Ook Sporting Krommenie zit in een transitie fase. Zeg…. een Nikkie Tutorials ( respect) . Het 2e elftal doet het uitstekend, ondanks het smetje van vandaag, en ook de jongeren kloppen aan de deur. Jordi kiest daardoor soms voor talent uit de JO 19 om de gevestigde orde (die slechts 2 jaar ouder zijn) op scherp te zetten, maar ook aan te vullen. Het voetballen in de 3e klasse verijst een andere aanpak. Het gaat sneller, fouten worden eerder afgestraft en anticipatie van de mannen ( inderdaad, zie alinea “overgang” ) wordt meer gevraagd. Zijn de mannen klaar om het uiterste te doen om zich minimaal te handhaven??

  Egmondia staat voor aanvang van de wedstrijd op 3 punten achterstand van Sporting Krommenie. In een competitie waarbij alles mogelijk is. Het is dus van belang om voor ieder punt te strijden. En dat kunnen de mannen als geen ander. Voor elkaar gaan……. Strijd leveren zonder commentaar op elkaar. Een vriendenteam die op een goed niveau de strijd aan gaat.

  Bowy Neeft ( Jo 9) nam de aftrap. En ondanks dat Egmondia het hem moeilijk maakte schoot de nieuwe spits van 2030 ( waarbij alles Klimaatneutraal dient te zijn) hem uiterst beheerst en met een ferme trap langs de keeper van Egmondia. Vader Jeroen was hier zo opgetogen over dat hij na de wedstrijd een blad bier heeft aangeboden aan de spelers van het 1e omdat zij Bowy niet in de weg hebben gelopen. Moeder Manon was ook opgetogen en kreeg het slechts warm van de prestatie van haar zoon. Namens de mannen bedankt!

  Ondanks dat iemand zei dat ZE het warm had vond ik het verrekte koud. Arnoud niet, want die zorgde voor de innerlijke verbranding met zijn zelf gemaakte broodjes en een appel. Op deze manier wordt het met de kantine omzet nooit wat.

  Tijd voor de wedstrijd……

  Met Pierluigi op rechts in de basis probeert Jordi voor eer creativiteit en aanspeel mogelijkheden in de voorhoede te zorgen. Kevin krijgt ons inziens een wat meer terug getrokken rol op het middenveld en Max Opdam is er na een blessure weer bij voor de opbouw.

  In de eerste 5 minuten is Sporting dominant. Egmondia komt niet over de middenlijn en als ze dat doen dan wordt dat snel opgevangen door de achterlinie bestaande uit Tanno , Mitchell, Jim en Max
  SK combineert vlot op het middenveld, wat in de 5 e minuut resulteert in een uitstekend pass van de opgekomen Max Opdam die voor het doel voorzet waarop Roel Meijns net mis kopt.

  Nog geen minuut later krijgt Sporting Krommenie een corner vanaf links. Mitchell die over een ‘gave’ trap beschikt legt hem op maat bij de 2e paal. Jim Gielen torent over iedereen heen en kopt uitstekend raak in de kruising. Eindelijk een doelpunt vanuit en dood spel moment. Een van ‘De Grazende “was zo enthousiast dat hij bijna opdracht gaf aan het scorebord om er 3-0 op te zetten.

  Prima doelpunt. Die kunnen we hopelijjk vaker zien vanuit een dood spel moment.

  In de 10e minuut schiet Mike van afstand met een bekeken schot in de handen van de keeper. Peter kon dit niet aanschouwen want die was op de terugweg van zijn 12e wintersport vanaf 1/1 /2020 Inderdaad; weer die kalender van de Maya’s. Echter in dit geval heette de dame van de Flugels Maja. En die had niks te maken met het eeuwen oude volk uit Mexico. Een Dirne is wat anders dan een archeologische opgraving.

  In de 12e minuut was dan de 1e corner van Egmondia. Deze bracht geen gevaar. Direct hierna werd er en aanval opgezet via Pierluigi op rechts, die uitstekend voorzette op Roel in de 16, die de bal met zijn hoofd net miste. Goede kans en goede aanval.

  Direct hierna was het Tanno die via een afstandsschot de ietwat onzekere keeper testte. Deze verwerkte hem echter tot corner dus…… een doelrijpe kans.
  Mitchell zette hem weer goed voor bij de 2e maar voordat Jim gevaarlijk kon worden werd deze door een verdediger van Egmondia vakkundig weg gewerkt.

  In de 18e minuut toch een momentje voor SK. Martijn komt echter prima uit waardoor het gevaar onschadelijk wordt gemaakt.

  Vanaf het begin kon je al zien dat het spel zich sneller verplaatste dan voor de winterstop. De linies sluiten goed aan en over de grond komen goede combinaties tot stand.
  Toch krijgt in de 22e minuut Egmonida een mogelijkheid. Randje 16 een vrije trap. Goed langs de muur ingeschoten, maar Martijn rammelt hem er uitstekend uit !

  Vanaf deze fase oogt het middenveld dan toch weer wat rommelig. De combinaties worden niet meer gevonden wat de achterhoede inspireert om de lange bal te spelen. Dat werkt niet altijd goed, enkele prima passes daargelaten. Egmondia begint meer aan te dringen en krijgen daardoor ook wat ‘kansjes’ . Sporting oogt slordig.

  Maar dan weer een opleving van SK. Prachtige pass van Mike op Pierluige in de 27 e minuut. Deze pingelt lekker de 16 in en speelt de bal terug op Mike die (niet hard genoeg) in de handen van de keeper schiet. Prima aanval.

  Hierna kabbelt het een beetje qua spel. De spitsen worden niet meer gevonden en met af en toe een lange bal ga je het ook niet redden. Egmondia doet ook geen duit in het zakje om het spannend te maken.

  Vlak voor rust loopt Mitchell tegen een bal aan die ‘ Conner Mc Greggor ’ heet oftewel Mc Groggy., Een keihard schot die hij niet zag aankomen. Even wordt er gevreesd voor een blessure. Gelukkig schud hij het van zich af en kan verder.

  Rust. Alhoewel. De schrijver van dit epistel was nog bezig met de aantekeningen toen de andere Grazende dit moment aangrepen om een bestelling te doen omdat ik een 'opschrijfboekje' had. . Ik kreeg het er warm van. Niet hormonaal maar fiscaal.

  In de 2e helft ging Sporting door met waar ze waren gebleven. Dominant en af en toe wat klungelig. Prachtige combinaties werden afgewisseld met uiterst onnodig balverlies door niet te kijken, te lang de bal aan de voet te houden , niet strak in te spelen etc. Terwijl SK dat normaal gesproken goed beheerst. Dat is onze kracht! Door het na te laten kom je dus onder druk te staan. Ga uit van je eigen spel en vermogen tot voetbal denken de bondscoaches vanaf de zijlijn dan.

  Vlak na rust gerommel in de 16 van SK, en het is te danken aan het niet scherp zijn van Egmonida dat hier geen gelijkmaker uit voort komt.

  In de 50e minuut komt Mats alleen voor de keeper, echter weet hij dat niet doeltreffend af te werken.
  In deze fase wordt wederom vaak de lange bal gespeeld en is er van enige combinatie of opbouw geen sprake. Pierluigi weet er soms nog wat van te maken net als Mats maar er is geen 'lijn'in te ontdekken. Veel incomplete passes die makkelijk onderschept kunnen worden door Egmondia .

  Doordat Egmonida niet aandringt is het nog steeds slechts 1-0. Een gelijkspel ,zoals voorgaande jaren, ligt in het verschiet door de (spaarzame) uitbraken van Egmondia en het onnauwkeurige spel van SK.

  Maar dan toont SK toch weer zijn veerkracht. Max komt op over links en speelt zich uitstekend vrij. Middels een harde pass op Pierluigi is de 2-0 in zicht. Maarrr…. Schot op de hand…. penalty….. Scheids fluit niet….. Heu..... Maar dan... Roel schiet hem uitstekend links in de beneden hoek. 2-0 !!!!
  Inderdaad als je wil scoren moet je schieten ( KG).

  In de 58e minuut valt Unlu in voor de moegestreden Pierluigi. Logische wissel van 2 creatieve spelers. Egmondia wordt in deze fase niet meer gevaarlijk. Het trio Max, Tanno en Jim weten alle angels uit de aanvallen te halen.

  Max komt wederom goed door op rechts en pompt de bal in de 16. Roel kopt net naast.
  Hierna komt er een fase waarop SK toch nog aan de bak moet om de aansluitingstreffer te voorkomen. Jim grijpt via het hoofd goed in en ook Jop staat zijn mannetje door meerdere malen uiterst cruciaal zijn voet er voor te steken.

  Trainer Jordi is er niet helemaal gerust op en wil zowel verdedigend als aanvallend nieuw elan inbrengen. Dat doet hij middels een dubbele wissel. De enigszins geblesseerde Tanno en de net van een blessure terugkomende Max gaan er uit.

  Daan komt er in. En de spits van JO 19. Tim, met nr 14……. Je weet wel JC. Fanatiek ventje, die bij een uitbal luidkeels ‘KUMEN AOYF” oftewel קומען אויףn
  Schreeuwt en daarbij een gezicht trekt alsof de kruisiging daar is!!! Geweldig om te zien deze PASSION. ( het verslag blijft altijd even nadenken)

  Deze vertaling is weergegeven als eerbetoon aan zowel de zoon van de groenteboer als de timmerman. In het Nederlands…. ( Tim zei het in het Engels) KOM OP !!!!!! Mooi om te zien dat ook de jonge mannen de passie direct delen van het eerste elftal.

  Toch.... in de 85e minuut nog wat gerommel in de 16. Iedereen tast mis, maar Martijn heeft weer eens van zijn vele fabuleuze reddingen.

  In de 89e minuut redt onze Tinus weer op een afstand schot. Corner. Deze wordt wederom slecht verwerkt door SK maar ze komen er tegen dit Egmondia goed vanaf.

  Eindstand 2-0. Een zakelijke overwinning die vorig jaar zomaar in verlies of gelijkspel had kunnen eindigen. Jim Gielen werd uitverkozen door de coaches als 'Men of the Match\". Eindelijk een kop doelpunt en wederom goed in de verdediging.

  De mannen staan geweldig 8e maar 4e kan ook zomaar. Dat scheelt slechts 4 punten. Dat is zo gedicht. En als een Fenix moet je altijd naar boven kijken!

rfwbs-slide