• Spirit

  De luiers zijn ingeruild voor kicksen. We spelen uit bij Zaanlandia in Zaandam. Tegenover het ziekenhuis waar de meeste kinderen uit ons team zijn geboren. De sfeer is knus rondom het A-veld. Vaders, moeders, een opa en een oma genieten op een houten bankje.

  Alles bij Zaanlandia ademt en ruikt naar geschiedenis. Bijvoorbeeld de tochtige houten kleedkamers, met koude douches op de gang. Er zijn meer natuurvelden dan kunstgrasvelden. In de antieke kantine is alleen echte, pure filterkoffie te koop. In onze kleedkamer (nummer zes) staat met viltstift op de deur het woord 'klootzak' geschreven. Dat leidt tot gegiechel. Iedereen spreekt het woord een paar keer lachend uit. 'Hey, klootzak, hey klootzak.' De spirit is luid en uitstekend. We verplaatsen ons naar kleedkamer acht. Om tot rust te komen. We verwachten na alle gekkigheid, gestuiter en gehup ook concentratie. Want er is tegen Zaanlandia JO10-2 iets mogelijk. Dit is een tegenstander van ons niveau.

  Levi vangt op dat de leiders tegen elkaar zeggen: 'jeetje, de spirit is vandaag echt heel goed.' Met een vervormd gezicht vraagt Levi: 'spirit, wat is dat?' Spirit betekent dat jullie veel energie hebben, jullie willen zo graag voetballen.

  Wekenlang probeert JO10-2 er het beste van te maken. Ook na wéér een nederlaag. Het is een ploeg die graag wil. Sommige dingen kunnen en moeten beter. Wat zou het geweldig zijn als vandaag alles op z'n plek valt. Er zijn positieve signalen om in Zaandam misschien te kunnen juichen. De zon schijnt. We zijn uitgeslapen en uitgerust. Sander, Max, Mees, Marit, Martijn, de Stijnen, Antonio en Levi zijn hongerig. Ze zijn gek op het voetbalspelletje.

  De veters zijn dubbel gestrikt, de combinaties verlopen soepel, de duels zijn spannend, er zijn kansen, tegengoals en er is een Sporting doelpunt. We spelen onze beste eerste helft tot nu toe. De tweede helft vergeten we allemaal om dwars door de verdediging van Zaanlandia te boksen. Zoals Stijn dat in de eerste helft makkelijk deed en Levi scoorde.
  We hadden kunnen gelijkspelen of zelfs kunnen winnen. We verliezen met 5-1. Het is ons nog niet gegund.

  Maar zelfs na de verloren wedstrijd is de spirit nog steeds aanwezig. Levi is jarig en deelt direct na de penalties, naast het veld chips uit. Zingend, zwetend en snoepend gaat Sporting Krommenie JO10-2 naar huis. That's the spirit!

  VV
rfwbs-slide