• Nog eens 5 nieuwe spelbegeleiders beschikbaar (UPDATE)

                

  Afgelopen week hebben nog eens 5 jeugdige leden de cursus Spelbegeleider afgerond,

  te weten:

  Mats van Aardenne,

  Kevin van Beek,

  Jamilla Kieft,

  Eluyd Kidane en

  Thijme Maas.

  Dit betekent dat naast de 7 eerder in ons nieuwbericht van 27 november jl. genoemde kinderen er nu in totaal 12 jeugdleden zijn die de nieuwe spelregels voor de wedstrijdjes van onder 8 en onder de 9 jarigen beheersen. Allen beschikken inmiddels over een fraai van clublogo voorzien zwart scheidsrechtershirt en een officiële KNVB fluit met KNVB polsband.

  Wederom een heel positieve ontwikkeling binnen de club.

  In de praktijk kunnen zij nu op zaterdagmorgen aan de slag in hun rol van spelbegeleider als dit te combineren is met wedstrijden van hun eigen team. Deze wedstrijden gaan natuurlijk voor.

  De belangrijkste rol van spelbegeleider is de spelertjes de ruimte te geven om zo veel mogelijk te voetballen.

  Taken van spelbegeleider zijn:

  Voor de wedstrijd

  -       Kennismaken met de trainers/coaches van de betrokken teams

  -       Afspraken maken over ieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out

  -       De spelers te stimuleren voorafgaand handen te schudden en elkaar na afloop een high five te geven

  Tijdens de wedstrijd

  -       Corrigeren door middel van een fluitsignaal wanneer de spelregels worden overtreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen

  -       Het spel kort stil te leggen om uitleg te geven wanneer er onduidelijkheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties

  -       De stand bij te houden

  Na de wedstrijd

  -       Beide teams strafschoppen te laten nemen

  -       Spelers afscheid van elkaar laten nemen met een high five

  -       De uitslag in te vullen en door te geven bij het wedstrijdsecretariaat

   

  Rol coach/trainer

  Voor het spelplezier en de ontwikkeling van de spelertjes is ieders gedrag in en rond het veld belangrijk. Een coach/trainer heeft daar ook een belangrijke rol in.

  -       Positieve coaching langs de lijn zorgt voor positieve beleving in het veld

  -       Leg in de coaching de nadruk op de dingen die goed gaan en laat de spelertjes gedurende de wedstrijd zoveel mogelijk hun eigen gang gaan.

  -       Gebruik de time-outs om inhoudelijke aanwijzingen te geven.

  -       Beloon sportief gedrag.

   

  Rol ouders

  Ook ouders/verzorgers leveren natuurlijk een belangrijke bijdrage aan een plezierige en veilige omgeving voor de pupillen. Positief aanmoedigen langs de lijn draagt hier in belangrijke mate aan bij.

   

   

   7 Nieuwe spelbegeleiders beschikbaar

  Bij de 08 en 09 teams wordt met ingang van dit seizoen gespeeld in teams van 6 (vijf veldspelers en een keeper) op een kwart veld van 30 bij 42,5 meter. Per september 2018 gaan ook de 010 teams zo spelen.

  Bedoeling van deze door de KNVB besloten veranderingen is dat door deze kleinere veldjes en teams de spelertjes meer balcontacten hebben, er meer doelpunten vallen, het spel sneller en aantrekkelijker wordt en dat daardoor het plezier gaat toenemen.

  Nieuwe spelregels zijn o.a.

  -       Uitballen mag je meteen in dribbelen of inpassen

  -       Een corner mag je meteen in dribbelen of voorzetten

  -       Vanaf de aftrap mag er meteen worden gescoord

  -       Geen scheidsrechter in het veld maar een spelbegeleider langs het veld

  -       Terugspeelballen mag de keeper niet in de handen pakken

  -       Bij achterballen moet de keeper de bal vanaf de grond inspelen of in dribbelen

  -       Speelduur van 2 x 20 minuten en halverwege een speelhelft een time out van maximaal 2 minuten waarin de coaches met hun spelertjes kunnen overleggen.

  Onder impuls van Hoofd Jeugdopleidingen Onderbouw, Gwendolyn, hebben de afgelopen weken liefst 7 jeugdleden een stoomcursus Spelbegeleider gevolgd. De eerste praktijk-ervaringen hebben ze tijdens trainingspartijtjes van de 08 en 09 opgedaan. De bedoeling is dat zij de komende weken aangewezen gaan worden om competitiewedstrijdjes te begeleiden.

  De spelbegeleider heeft maar één bedoeling en dat is de jongens/meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen.

  Als club zijn we blij en best een beetje trots dat deze jonge jongens, te weten            Mats Hoorn, Nickan Nijveld, Luca Bleeker, Julian Engel,  Kyan de Draaijer, Colin Room en Tristan Schomakers dit willen oppakken. Allen spelen op zaterdag zelf in een 012 team en weten hoe fijn het is als hun wedstrijd onder leiding staat van een goede leidsman/vrouw. De zeven jongens hebben inmiddels een fraai zwart scheidsrechter shirt, een officiële KNVB scheidsrechter fluit en bijbehorende KNVB polsband gekregen zodat ze er klaar voor zijn.

  De komende weken starten weer 6 nieuwe kandidaat spelbegeleiders met de stoomcursus zodat we nog dit jaar over liefst 13 de spelregels beheersende spelbegeleiders beschikken. Dit is geen overbodige luxe want zoals gezegd de jongens spelen zelf bij Sporting in een jeugdteam en het begeleiden van een 08 en 09 wedstrijdje (volgend seizoen ook 010) mag niet ten koste gaan van het spelen met en in hun eigen team.

  Op de site kan eenieder de spelregels van 6 tegen 6 op zijn gemak bestuderen. Dit is beslist geen overbodige activiteit want op elke zaterdagmorgen hoor je goedbedoelde adviezen van supporters waaruit blijkt dat ze de spelregels nauwelijks of soms helemaal niet kennen.