• Robotvoetbal

  Op de snelweg A7 zit de vaart er nog in. Bij afrit vier minderen we ons tempo, verlaten de rotonde via de eerste afslag en rechtsaf na de vijfde straat kunnen we geen kant meer op. We lopen op het sportcomplex in een val. Op veld 2D is het eenrichtingsverkeer. Een paar FC Purmerend spelers zijn gemiddeld een kop groter, breder, brutaler en beter. Alsof het krachtige, machtige robots zijn. Met gemak gaan drie, vier afstandschoten er als een razende Formule 1 start achter elkaar in. Wij staan constant onder druk. Worden stuurloos. De brandstof raakt vlug op. Onze motoren haperen. Schakelen, keren, draaien, aanhaken, mee racen en inhalen is onmogelijk.

  Wat als Antonio een minuut na de eerste tegengoal gelijk had gemaakt? Dan wordt het misschien een andere wedstrijd. Ons enige doelpunt valt als het al te laat is. Na handig doorduwen van heel Sporting en vooral van Levi. Bij een kansloze achterstand motiveren we de JO10-2 spelers om zelf patronen en oplossingen te zoeken. Max, Stijn en Stijn, Mees, Marit, Sander, Antonio en Levi bepalen zelf spontaan in de tweede helft de veldbezetting. Tot onze grote blijdschap buigen ze rustig en soepel op alle posities in verschillende situaties mee met het spel. Die lichtpuntjes slaan we op.

  De coach van de tegenpartij maakt een studie van de wedstrijd. Hij is strak gekleed in een trainingspak. In zijn handen heeft ie een schrijfblok waarop hij telkens aantekeningen noteert. Hij heeft net als ons alles onder controle maar dan op zijn eigen manier. Als Krommenie troostend, herstellend, zeurend, zoekend en gebroken naar het strafschopgebied loopt, liggen er al drie oranje pionnen in een horizontale lijn uitgestippeld. In deze uitgerekende zone moeten de penalties worden genomen. FC Purmerend JO10-2 staat netjes in een rij opgesteld. Wij ook. Na elke penalty rennen zijn pupillen naar ons toe en krijgt ieder Sporting kind een respectvolle handdruk, een schouderklopje en een mondeling bedankje voor de inzet. Het Zaanstad-Noord boerenslimheid voetbalverstand verliest het van de kunststof tacktiekmap.

  Na afloop komt de winnende coach naar ons toe. Hij ontvangt de hartelijke felicitaties en zegt: ´jammer, jullie hebben goed gespeeld, we hadden jullie veel hoger ingeschat en hadden er meer van verwacht.´ Wij kijken elkaar stomverbaasd aan. Wij hebben met 7-3 van WSV1930 gewonnen, zij met 15-0. Aardig, zo´n compliment na een verpletterende monsterscore. FC Purmerend is de terechte winnaar maar die winnende coach heeft gelukkig iets gezien wat wij ook zien, iets wat goed en nog wisselvallig is. Er komt weer een dag dat het weer beter gaat met ons. We gaan als team vrolijk en positief door.

  Floris, Beterschap!

  VV

rfwbs-slide