• Leeuwensprong

  Van Johan Cruijff naar JO10-2 is een leeuwenprong. Van Krommenie tot Tokio. Het is vandaag 25 april, dat is de geboortedag van Cruijff. Hij is in 2016 overleden en behoort wereldwijd in het rijtje van de beste en beroemdste voetballers ooit. Persoonlijk heb ik Johan Cruijff twee keer mogen spreken. Je moest extra geconcentreerd naar hem luisteren. Naar zijn ongewone, raadselachtige taalgebruik. Vorige week vrijdag staarde ik bij de KNVB in Zeist naar een machtig doek met daarop verschillende uitdrukkingen en één man in een felle kleur: Cruijff in een oranje shirt van het Nederlands elftal uit de jaren zeventig. Opvallend is op zijn borst het grote logo van een leeuw.

  ‘Even kennis op doen?,’ vraagt Michel plagerig, nadat ik hem een paar foto’s van enkele Johan Cruijff wijsheden heb opgestuurd. Dit zijn de bekendste. ‘Voetballen is heel simpel maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen. Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je. Voordat ik een fout maak, maak ik hem niet. Je moet schieten, anders kan je niet scoren. Elk nadeel heb zijn voordeel.’ Ik antwoord Michel: ‘mooie klassiekers die de realiteit zijn.’ We zijn het met elkaar eens dat de Cruijff kunst op onze spelers van toepassing is. Dat wij de eenvoud van Cruijff wekelijks op ons team eenvoudig proberen over te brengen.

  Het wonderlijke van onze ploeg is dat Marit, Martijn, Stijn, Max, Sander, Mees, Levi, Antonio en Stijn na vele verliespartijen met hoge uitslagen er wekelijks in slagen met plezier te blijven voetballen. Alsof er de zaterdagen daarvoor niets is gebeurd; begint iedereen weer met frisse moed aan een nieuw duel. De sfeer in de kleedkamer en tijdens de warming up is altijd gezellig, er wordt gelachen. De trainers zeggen dat er doordeweeks goed wordt getraind en dat de opkomst altijd goed is. Buiten het voetbal spelen meerdere kinderen met elkaar. Onze Cruijffiaanse kracht is: na de zoveelste dreun samen plezier hebben en houden.

  Onze minpunten zijn wakker worden, durven en doen. Ook tegen HSV. De eerste tien minuten slaapwandelen we, iedereen neemt grote risico’s. Ons doel is een open schietschijf met afketsende ballen. Gelukkig valt de schade mee. Het is slechts 2-0 voor HSV. Levi geeft ons hoop: 2-1. In die periode staan we allemaal ons mannetje en Marit strijdt mee. Als de limonade bekertjes zijn leeg gedronken zijn we meteen scherp, iedereen uit het team rent en vliegt. Martijn bikkelt elke centimeter, Stijn de Groot doet dat elke millimeter. Mees en Sander maken meters van voor naar achteren en hebben mogelijkheden tot doelpogingen. Max zorgt voor de belangrijke gelijkmaker, 2-2. Heel Sporting staat in de tweede helft als één wakker blok op het veld.

  Antonio scoorde deze week bij het schoolvoetbal in een groep 7 team van tien meter afstand knalhard de bal hoog in het doel. Tegen HSV wilde hij dat kennelijk fraai herhalen. Hij had dé kans om 2-3 te maken. In zijn hoofd had ie hem al gerekend. Stijn ten Hoope stond erbij en keek er naar. Gretig. Popelend. Fris en uitgeslapen. Misschien gierde de positieve spanning van de finaleronde van de penaltybokaal, van de avond ervoor, nog door zijn lichaam. Zijn benen moesten de opwinding van zijn eervolle vijfde plek kwijt.

  Ondertussen staan we 4-2 achter. Buiten het strafschop gebied hangt de bal in de lucht. Stijn ten Hoope neemt hem op zijn slof. Boem. Het is een soort halve staande omhaal. Met een zweefboog landt de bal tegen het net: 4-3. Een schitterend doelpunt.

  Onze hoofden sloegen niet op hol, we bleven koel in het warme Heiloo. We hebben misschien wel één van onze sterkste wedstrijden gespeeld. Sporting Krommenie voetbalt in een rood-wit gestreept shirt. Met daarop vier kleine leeuwen. Goedzo Marit, Martijn, Stijn, Max, Sander, Mees, Levi, Antonio en Stijn. Helaas op het nippertje onverdiend verloren. Maar jullie hebben sprongen gemaakt, keihard gewerkt, gevochten als leeuwen.

  Zelf vind ik overigens de mooiste Cruijff logica: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt.’ Jullie hebben het tegen HSV goed gezien en hadden het zaterdag allemaal door!

  VV
rfwbs-slide