• Kansberekening

  Naarmate de kerstdagen dichterbij komen moet je je ook afvragen of er cadeautjes moeten worden uitgedeeld. Het weer was in ieder geval niet iets om in ontvangst te nemen. Redelijk guur bij Ilpendam. Of was het Knollendam…? Wat een veld!! Ze hebben er 1 liggen van prachtige kunststof maar het 1e van Sporting Krommenie moest aantreden op een knollenveld waar zelfs de geiten gillend van af zouden lopen.

  Sporting doet het tot op dit moment prima in de 3e klasse. Vooraf werd er gezegd dat we ( dat zeg ik altijd als we winnen, anders is het ‘ze’ ) er niet veel te zoeken hadden. Het tegendeel is tot op heden waar. Goed in de middenmoot op, vooraf aan de wedstrijd, slechts 4 punten afstand van Ilpendam.

  In deze competitie is iedere punt van belang. Aangezien iedereen van iedereen wint en verliest. De huidige stand tussen de nummer 1 en de nummer 8 is slecht 5 punten., dat is een verliespartij en gelijkspel. Zo was de ‘Derby der natte landen’ er een van jewelste. SVA en Sporting speelde gelijk, waarbij de Grazende vonden dat Sporting wellicht recht had op meer. Een van de moeders had speciaal haar gouden schoenen aangedaan zodat deze kon worden uitgereikt aan de Man of the Match. Ze zagen er nog keurig uit wat niet gezegd kon worden van 1 van de technische leden. Na een nachtje doorhalen in Purmerend kan het zo zijn dat je enigszins gaat tekenen. Nu ben ik vanwege mijn leeftijd en zware vergelijkbare tijden voor de rest van mijn leven getekend ( zeg maar karikatuur) dus ik zal daar niet verder op in gaan.

  SVA was dus een echte Classico. Zeer veel publiek langs de lijn. Dat zou toch vaker moeten kunnen ?! Het geeft onze jongens echt wat extra’s! Sommige partners van spelers van SK hadden van te voren aangegeven om niet meer te komen kijken bij verlies. Dan is een gelijkspel wel een lastige. Ga je dan half kijken?

  Een voetbalvrouw heeft sowieso een zware taak. Voor het overgrote deel wordt deze taak op dit moment nog ingevuld door de moeders. Een moeder die met een Franse Waterhond ( de zon scheen overigens) haar zoon luidkeels aanmoedigt is natuurlijk geweldig, net als diegene die met alle liefde de Gouden Schoen ter beschikking stelt. Waar zijn alle andere vaders en moeders en partners overigens? Het blijft een select gezelschap. Gezellig hoor, maar vers bloed is altijd welkom.

  Maar nu weer terug naar Ilpendam. Een gemeente in Waterland ( waar was die Franse Waterhond?), met 1 bezienswaardigheid….. een orgel uit 1728. Noch het veld noch de tribune kunnen aanspraak maken op een beschermd dorpsgezicht vermoeden wij. Dan mogen wij toch wel trots zijn op de accommodatie die Provily biedt. Maar ze ( de Grazende waren niet in de opstelling opgenomen) hadden het er mee te doen . Ook een van de hoofdsponsors was er weer, Robert de Joode nam plaats op de tribune. Enigszins apart van De Grazende om zijn reputatie te beschermen . Dat begrijpen we. Bij thuis wedstrijden zijn ze er allemaal. Chapeau!
  Met banners langs de lijn, borden langs de kant en prachtige uit-shirts zijn Zaanse Mayonaise, HVMS, Multitubes en Kuijs Reinder Kakes alom vertegenwoordigd binnen Sporting.

  Brrrr… Stevig briesje over het veld. En iets later dan normaal floot de uitstekend leidende scheidsrechter voor het doelpunt van de pupil van de week. Ik kon het niet helemaal goed zien, maar volgens mij werd er meerdere keren geappelleerd voor buitenspel door de mannen van Sporting. Desalniettemin scoorde het ventje prima door Martijn te omspelen. En zeg eerlijk….. dat overkomt weinigen. 1 op 1 is Tinus onverslaanbaar.

  Sporting, met in de basis Pierluigi, ging direct goed van start. Vlot combinerend op het middenveld werden de spitsen regelmatig gevonden. Tot echte kansen leidde dat nog niet maar Ilpendam stond onder druk. Enkele spaarzame uitbraken werden vakkundig door de verdediging onschadelijk gemaakt. De stress was groot op het doel van Ilpendam en de altijd goed keepende keeper van Ilpendam kwam een aantal keren behoorlijk in het nauw door het hoog druk zetten van Sporting. Dit resulteerde in de 10e minuut in een vrije kans voor Mike Pirovano dat, door het speeltuigje met verzwaarde voet dat omvergeworpen zichzelf weer in rechte stand terug brengt, net werd naast geschoten. Grapje Mike…… Dat noem je een Tuimelaar. Je bent af en toe briljant en af en toe staat mijn bril in brand. Met zoveel talent moet je het kunnen maken !

  Ook Ilpendam kreeg wat kansjes, maar dit smoorde vaak in de verdediging, waarbij Tanno het nodige sleur en trekwerk verzorgde, of op het middelveld waar o.a. Jop en Mitchell met tomeloze inzet het gevaar nivelleerde.

  Peter Pirovano kwam ook na een enige tijd aangelopen en plofte naast zijn nieuwe voetbalvriend, 2 banken voor ons. Bert en Peter Meijns waren al vanaf het begin aanwezig en hadden dus al een kwartier langer geblauwbekt. In een dikke jas verscholen kwam hij direct met aanwijzingen die anderen niet mochten geven. Commentaar op scheids- en of grensrechter werden niet getolereerd. Pirovano is overigens een Italiaanse naam dus ik begrijp de passie wel. Beetje jammer dat wij niks mochten zeggen. Vanaf heden is het dus Peter Berlusconi hij kiest zijn vrienden per evenement. Maar laat ik de Omerta maar van toepassing zijn. Niks zeggen dus.

  In de 20e minuut maakt de keeper van Ilpendam een vergelijkbare fout waarvan Kevin net niet kan profiteren. Het had eigenlijk al 2-0 moeten staan. Dit waren echt open kansen. Ik heb er even een theorietje op los gelaten….. het Bayesiaanse kans-begrip is een wiskundige interpretatie van een redelijke verwachting. Nu hebben wij alle wedstrijden gezien, maar komen er met veel rekenen niet uit. Een casino zou direct gesloten worden, die betalen namelijk 80/20. Tegelijkertijd hebben we ook prachtige voorbeelden gezien van mogelijkheden wat eigenlijk geen kansen waren en die dan toch voor veel gevaar en zelfs doelpunten zorgen. Als we iets beter met de kansen omgaan dan wordt de druk minder, speel je makkelijker en ga je waarschijnlijk meer winnen. Anders treed de oude voetbalwet in werking.

  De eerste helft werd afgesloten met 0-0 maar iedereen in de kantine had er goede moed in. Althans de supporters van Sporting. Ontzettend leuk dat veel jongens van andere elftallen de moeite nemen om zelfs naar Ilpendam te komen!!! Dat vinden wij wel bijzonder.

  De start van de 2e helft was weer veelbelovend. Jordi had in de rust aangegeven aan zijn mannen om er direct te zijn. Mats speelde zich langs de lijn prima vrij en via de keeper belande de bal op de lat. Botte pech.

  Daarna kwam er een iets ander beeld. Er werd vaak te snel de diepte gezocht en bij een niet accurate passing leid je balverlies en kom je dus onder druk te staan. Het werd en beetje nerveus. Open kansen werden dus een open zenuw en dat gebeurt wel eens vaker bij Sporting I. Ineens worden de combinaties niet meer gevonden. Veel balverlies waardoor het gevaar voor een counter ontstaat. Gelukkig met 2 man op het middenveld is dit er prima uit te halen , maar toch….

  De 2e helft werd allengs meer gelijkwaardig. Onze Tinus moest een aantal keren optreden wat hij uitstekend deed. Een bal van de lijn, een voetje ertussen, en prima acterend op corners. Ook Sporting kreeg de nodige, inclusief vrije trappen die op strategische plekken konden worden genomen. De corners en vrije trappen van Sporting zijn nog steeds een punt van aandacht. De Grazende snappen niet waarom de grotere spelers zich zo opstellen? Dicht bij een paal ( de 1e is ons inziens helemaal uit de boze voor de grotere spelers) of strak tegen de tweede. Zo kun je noch richting noch kracht geven. Iedere keer zijn de corners makkelijk te verdedigen waardoor je binnen enkele seconden weer onder druk staat. Op deze manier is het verstandiger om de lange verdedigers niet meer mee naar voren te laten gaan. Dit is trainbaar en het rendement kan groter zijn vinden de Grazende. Maar ja…. Wij zitten in een dikke jas op de tribune. De leren veter nog in gedachten.

  In de 60e minuut toch nog een bal op de paal van Ilpendam waarbij Sporting ontsnapt. Sporting was in deze fase dominant maar ook onverzorgd. Zoiets als een SM meesteres met doorgelopen Make-Up.
  Hierdoor kwam Ilpendam langzamerhand beter in de wedstrijd. Jim moest vanwege een kuitblessure opgeven in de 65 e minuut kwam voor hem in de plaats Unlu Levant. Dat scheelt wel in de opbouw en rust, maar een aderlating voor de verdediging.

  Jordi zette alles om. Mede geholpen door zijn versie van ‘Mein Kampf’. Een strijd-boekje die TEAMSPORTBEDARF.DE heet. Een Duits schriftje die allerlei geheime zaken bevat volgens Jordi. Bedarf staat voor ‘behoefte’ en het publiek had ook de behoefte om van de zijkant met de grensrechter van Ilpendam te corresponderen. Om in de traditie te blijven, hief hij te vaak zijn rechterarm om buitenspel te geven aan een aanval van Sporting, wat het bij lange na niet was. Zelfs de scheidsrechter negeerde hem op een gegeven moment. Knap gedaan van zo’n jonge vent. Bij navraag vond hij het een lastige wedstrijd maar hij kwijten zich goed van zijn taak.

  Zo zie je maar dat er in deze tijd veel foute beslissingen kunnen worden hersteld, dat was helaas vroeger anders. Een verachtelijk boek ( in mijn vergelijking met het boekje van Jordi) wordt ineens omgezet naar mensen verbinden. Dat vinden wij overigens een van de grootste pluspunten van de jongens van Sporting. Alles wordt in goede harmonie afgesloten. Handen worden gegeven aan tegenstanders en een drankje wordt gedronken. RESPECT dus! En daar gaat een “tegenstander’ in mee. Mooi om te zien.

  In de 75e minuut kwam op rechts Sem Laarhoven van Ilpendam goed door waarbij Mats in de 16 meter een overtreding maakte. Penalty!!!! Het zal toch niet……. Jordy Blom ging er achter staan en iedereen hield zijn adem in. Hoog over….!!!! Pffff…. Het zal je gebeuren dat je beter bent en er toch op gaat.

  Daan en Jop werkte zich uit de naad. Mitchell, die in de eerste helft de een na de andere pass geweldig afleverde , was nu wat ongelukkiger. Maar door zijn inzet bracht hij wel rust op het middenveld. Kevin stond nog steeds scherp ( volgens de Grens te scherp) en Gido kon met zijn loopvermogen veel dichtlopen in de verdediging. Sporting kwam soms wel een beetje onder druk te staan.

  De leeg gestreden Kevin werd gewisseld voor Roel en de turbo Wessel voor ( Vanenburg) Pierluigi. Die had voor veel creativiteit gezorgd aan de zijlijn, Beide mannen hadden het uitstekend gedaan, en het eerste optreden in de basis van Pierluigi verdient, volgens de bondscoaches in de dikke jassen, een vervolg.

  Met Roel in de voorhoede kwam er frisheid en elan op het veld. Vergeet niet dat het veld behoorlijk zwaar bespeelbaar was. Een terugspeelbal smoorde en in de 75e minuut was Roel uitermate attent en beheerst om deze buitenkans te verzilveren. 1-0 en terecht.! Prachtig doelpunt van Roel. En ondanks het feit dat het nog wat hectisch werd zijn de 3 punten naar Krommenie.

  Trainer Remco SINT (!!) van Ilpendam (toepasselijk, omdat dat juist hij veel cadeautjes van Sporting heeft gekregen) gaf toe dat Sporting beter was. Een leuke jonge ploeg. Dat geluid is er vaker van andere trainers…. Veel potentie dus!!! En dat weten de mannen ook . De groep groeit en groeit onder leiding van Jordi en zijn assistenten. We kunnen nog beter. Overigens IK niet, dus jullie.

  Volgende week naar Purmerend. Als dat goed wordt afgesloten dan kunnen WIJ rustig de winterstop in met een plaatsing boven de middenmoot. Dat zou geweldig zijn. Wie weet heet de trainer CLAUS ?

  Nog even een aparte vermelding……… Sporting Krommenie 2 verdient jullie absolute aandacht. De Mannen van Ari zijn ongeslagen. De afgelopen weken kwam het er niet van, maar ik ga daar zeker kijken. Ik hoop andere supporters ook !!!!
rfwbs-slide