• De vijf

  Vijf blijkt een magisch getal te worden voor Sporting Krommenie. Na 2 wedstrijden met 2-3 te hebben verloren en twee met 3-2 te hebben gewonnen ( inclusief de beker) kunnen we dat wel stellen.

  Ik zal beginnen met een bijschrift van de foto….. mag ik het jonge elftal van Jordi introduceren met Drs E. Vijfje. Dit heerschap was in de Jaren 80 ‘De Voetbalombudsman’ ook bekend als ‘Miskent Talent. Een van zijn analyses was de opstelling. 4-3-3 / 3-4-3/ 4-4-2……. Dit kwam er steeds op neer dat cijfermatig gezien het altijd een ‘breuk’ is. Of een HELE gemene deler.

  Vijf is overigens ook een priem getal. Een getal dat alleen deelbaar is door 1 of door zichzelf. Dat is niet van toepassing op de Elf van Jordi. Het fijne van het elftal is dat niemand voor zichzelf speelt en dat het niet deelbaar is door 1 enkele speler.

  Dat merkte ook RKVV Velsen. Deze Katholieke Hoofdklasser kwam onder leiding van Martin Haar ( de eerste winnaar van de gouden schoen en vroegere assistent van Van Gaal en Advocaat) naar het zonnige sportpark van Sporting Krommenie. De roeptoeter wilde er best iets van maken maar kreeg de computer niet opgestart, en na enkele vruchteloze pogingen legde hij het ‘muisje’ er maar bij neer.

  Over muizen gesproken….. 2 minuten na de aftrap ‘ hing de kat al in de gordijnen’ bij Velsen. De Katholieken (niet verkeerd bedoeld overigens) konden een hartgrondige vloek niet onderdrukken toen een lange bal van Jim Gielen op het middenveld belande die vervolgens werd door ge-passed naar Mats Schoonheijt op links en vervolgens met een puike voorzet Thomas van Eig bediende die hem uitstekend in-skedelde. 1-0!!!! Na 2 minuten spelen!!!! Ongeloof bij de Sporting Supporters, wat op zich weer vreemd is aangezien Sporting ooit is voortgekomen uit o.a. G.V.O die destijds de overtuiging deelde met RKVV. Ook ongeloof bij Thomas die, op het moment van schrijven, nog steeds niet weet dat hij heeft gescoord.

  In de 4e minuut kwam het antwoord van Velsen. Martijn moest redding brengen op een goed schot welke hij verwerkte tot corner. Sporting staat weliswaar onder druk maar weet zich, door compact te spelen, hieronder behoorlijk onder uit te voetballen. Het voetballen tegen een hoger aangeslagen elftal maakt altijd bepaalde krachten los.

  Op het middenveld blijkt de ruimte te liggen bij Velsen. Jim roept op tot compacter te spelen ( die zal ongetwijfeld heel wat doosjes Strepsils gebruiken). Sporting speelt dichter op elkaar, en ondanks dat Velsen hoog druk zet zijn er hier- en daar best wat openingen. Dit resulteert in de 13e minuut met een schot op doel van Roel die over gaat, maar andere oplossingen waren niet voorhanden. Het is overigens vaker het geval dat tot aan de 16 meter alles heel erg goed gaat en daarna de eindpass of de creativiteit ontbreekt. Hierdoor zijn misschien wel de eerder genoemde 2-3 wedstrijden in de competitie verloren gegaan die minimaal een gelijkspel of wellicht een winst hadden kunnen opleveren.

  Sporting staat ( ik zou willen zeggen vanzelfsprekend) onder druk, en Velsen combineert vlot. In de 16e minuut wederom een corner voor Velsen, kopbal op het doel en Martijn heeft hem ( weer) klem.
  Toch zie je dat Velsen de ‘dode spelmomenten’ behoorlijk onder de knie heeft. Dit in tegenstelling tot Sporting die soms te weinig rendement haalt uit een corner of vrije trap. Zelfs ingooien belanden vaak bij de tegenstander en dat is jammer.

  In de 22e minuut opnieuw een corner voor Velsen, en na een wat rommelig wegwerken komt deze voor de voeten van Zeno van Ooijen die hem kneppelhart in de Kruisiging ( kruising, maar ik wil de draad van het verhaal graag in stand houden) schiet. Ik bedoel dus de driehoek tussen de lat en de paal. Terecht , gezien de afgelopen 20 minuten, ook al kon Sporting het tempo van Velsen aardig bij benen. Over dit tempo later meer

  In de 28 e minuut komt er toch nog een klein kansje. Een prachtig schot van Kevin de Wit wordt door de keeper van Velsen tot corner verwerkt. De corner wordt nu prima op het hoofd van Jim gedeponeerd die er probeert een voorzet van te maken. Helaas had niemand dit verwacht.

  Maar….. het is nog slechts 1-1 he?!. Niet lang daarna volgt er een nieuwe corner voor Velsen. En….tegelijkertijd.... een Magisch moment. Magic eigenlijk. Een corner vanaf links komt bij de 2e paal , Van Ooijen komt terug uit buitenspel en geeft een lob over Martijn heen. 1-2. Na de Me Too beweging hebben we nu ook de Me Magic beweging. Niet iedereen kon het tempo bijbenen van de snelheid van handelen en onze altijd geweldige ‘vlagger’ zag het even niet.

  Arjan is een afgeleide van Adrianus, een Romeins officier en (jawel) Christelijk martelaar. Hij moest 11 Christenen vervolgen ( artistieke vrijheid vanwege het elftal, het waren er eigenlijk 23) maar hij bekeerde zelf aan het Christelijke geloof. Dat geeft te denken gezien de oorsprong van RKVV.

  Grapje Arjan……. Wij vinden het geweldig dat je altijd voor de club en het 1e elftal klaar staat. Je doet dit belangeloos. Een van de vele vrijwilligers van Sporting die we moeten koesteren. En…. altijd eerlijk als grensrechter en als scheidsrechter bij de jeugd. Daar kan een tegenstander soms een voorbeeld aannemen. Blijf dit ook doen! Als supporters, spelers, Bobo’s ( die heb ik eerder besproken) kunnen wij een voorbeeld aan jou nemen. Dat biertje heb je dan ook meer dan verdiend.

  De 1-3 volgt wederom uit en corner. Let wel… niet uit een uitgespeelde kans. Zo vlak voor rust lijkt Golgota gevonden te zijn. Golgota is de plek waar Jezus gekruisigd is. Eigenlijk betekent het Schedelplaats oftewel Skedel plaats. Hierbij wil ik refereren aan het interview die Thomas gaf na de wedstrijd.

  Dan lijkt het gespeeld. De supporters trokken zich terug in de kantine. En dit gebeurde absoluut niet teleurgesteld. Er wordt goed gevoetbald en het is een vermakelijke wedstrijd. Vele hadden gedacht dat het inmiddels wel 0-7 zou staan. Het is wel een verschil van 3 klasses he??!! Dat is hetzelfde als dat Ajax tegen jong Volendam speelt, om maar wat te noemen.

  Sporting gaat weer furieus van start. Dit doen ze overigens vaker, veel doelpunten vallen de laatste tijd in de eerste 5 minuten. In de 49e minuut een corner waarbij de bal op de lat valt van RKVV. Er zal wel een engeltje op zitten ( laten we wel bij het thema blijven). Roel schiet hierna nog voor langs.

  Sporting is in de 2e helft misschien wel sterker dan RKVV. En dan toch ....valt er tegen de verhoudingen in, de 1-4. De arbiter staat er met zijn neus bovenop en had het duwen dus moeten zien. Desalniettemin wordt deze goed gekeurd.

  In de 72 minuut een corner van Sporting Krommenie. Jim staat vlak bij de 1e paal en scoort. Gerechtigheid….. gejuich van 1 van de Grazende Supporters, de horlepiep wordt gedanst, confetti in de lucht….En toen ging de genoemde Grazende om zich heen kijken. Net als de vorige keer was hij de enige die zo uitbundig was. Dat geeft te denken. Achteraf bleek dat ook de keeper werd meegenomen in de aanvalsdrift van Jim. Afgekeurd.

  In de 81e minuut nog een uitstekende kans voor Roel die de keeper op zijn weg vindt. RKVV staat onder druk en komen er eigenlijk niet meer uit. Wat een prachtige prestatie van Sporting. En het zo verdiende doelpunt kwam bijna in de 88e minuut door een bal op de paal van Roel.

  Helaas…… na 90 minuten blijft het 1-4. Maar wat een wedstrijd!!! De mannen hebben er voor gestreden. Na afloop zijn ook de 1e keeper en aanvoerder van RKVV erg complimenteus. Quote ‘ Een leuke jonge ploeg, die goed communiceren en het ons erg lastig hebben gemaakt ‘ . We waren onder de indruk van het combinatie spel en hoe Sporting zich onder de druk uit voetbalde zonder de lange bal veel te hanteren.
  Als laatste nog een toevoeging van zowel de keeper als de aanvoerder van RKVV……. “Deze mannen kunnen ook een klasse hoger, dus handhaving moet geen probleem zijn met deze instelling” Waarvan akte.

  Mannen……. de Grazende kunnen ons wel aansluiten bij deze woorden. Als jullie zo compact kunnen spelen, de linies zo goed aansluiten en niet kiezen voor de lange bal dan is er ons ( De Grazende) inziens veel mogelijk.

  Nog even terug op het cijfer ‘ vijf’ . Het Romeinse cijfer hiervoor is “V”
  Hetzelfde symbool als van ‘Victorie’

  En………. het tweede elftal heeft tot nu toe al zijn wedstrijden gewonnen!!! Dat gaat geweldig!!!! De Grazende gaan binnenkort ook daar kijken en dit analyseren.

rfwbs-slide