• De beste wint niet altijd

  Onder een heerlijk zonnetje maar met stevig briesje trapte de MO17-1 af tegen streekgenoot Fortuna. Bij Fortuna zitten een paar oud-speelsters van dit team en misschien ook wel wat klasgenootjes of buurmeisjes, dus de rivaliteit is groot. De vergelijking tussen Ajax en Feijenoord werd al getrokken langs de zijlijn. De felheid van strijd was inderdaad vergelijkbaar.
  Sporting nam direct het initiatief en binnen no time had Isa de eerste doelkans op haar slof. Helaas ging deze net naast. Ook Noé beloont zichzelf niet na een mooie aanval vanaf rechts. Er ontstaat een mooie strijd, waarbij Sporting het meeste balbezit heeft. Wat opvalt in de eerste helft is dat Sporting bijna continu mag ingooien vanaf rechts. Steeds presteren onze meiden het om via de benen van Fortuna een ingooi te forceren. Vermoedelijk heeft Sanne later spierpijn in haar armen van haar vele en verre ingooien.
  Sporting blijft de aanval zoeken, er wordt mooi opgebouwd door Julie, zij geeft de bal goed mee aan Lisanne die de bal op maat aflevert bij Isa, maar helaas beschikt Fortuna over een goede keepster. Over het algemeen wordt Fortuna goed vastgezet op eigen helft, maar als er een uitbraak komt, zijn ze ook echt gevaarlijk. Ze komen bij het doel, keepster Fleur M wordt gepasseerd maar gelukkig is daar invalster Doris die de bal van de lijn haalt. Doris speelt een puike wedstrijd. Doe je volgende keer ook weer mee?
  Sporting blijft het proberen, Gina speelt 2 tegenstanders uit, maar helaas is er nog een derde en dat is net teveel. Dan breekt de spits van Fortuna uit. Kenza, we kennen haar goed want vorig jaar heeft ze ontzettend veel doelpunten gemaakt voor Sporting. Zij komt één op één met Fleur M. en Fleur kan fantastisch redden, maar heeft de bal niet klemvast, waardoor een andere Fortuna spits de bal probeert door te tikken, maar dit keer is het Shanou die de bal wegpegelt.
  Na 30 minuten krijgt Fortuna een vrije trap vanaf de zijlijn ter hoogte van het strafschopgebied, de bal komt in het 5 meter gebied en tussen 30 benen door kan Fleur M. de bal niet aanzien komen en hij gaat er in: 0-1 achter.
  Sporting gaat gelijk in de tegenaanval, maar de bal van Noé belandt in het zijnet. Bij de aanval die daarna volgt wordt de verkeerde keuze tussen afgeven en zelfdoen gemaakt en dus is het een makkie voor de keepster van Fortuna. Uiteindelijk wordt er nog wel een corner uitgesleept, maar met 1-0 achter moeten de meiden de kleedkamer in.
  De tweede helft kent een tumultueuze start, die rommelig begint doordat er een speelster van Sporting per abuis opgesloten in de kleedkamer achterblijft en de fluitende coach van Fortuna daar niet op wil wachten. De strijd begint weer fel. Abir die een goede pot speelt, gaat het duel aan met de aanvalster van Fortuna. In dat duel deelt zij een forse schouderduw uit, maar doordat de Fortunaspeelster met veel gevoel voor toneel een flinke duikeling maakt, denkt de Fluiter (er werd door Fortuna geen scheidsrechter beschikbaar gesteld, de coach mocht dit zelf doen en dat werd niet door iedereen als even objectief ervaren) dat er een overtreding is gemaakt. Fortuna krijgt net buiten het strafschopgebied de vrije trap. Maar zoals dat gaat met onterechte vrije trappen: niks aan het handje: hoog over.
  De tweede helft oogt wat rommeliger dan de eerste helft, dit komt ook doordat Fortuna 4 wissels heeft, die steeds tegelijkertijd in het veld komen. De strijd blijft, ook nu heeft Sporting het beste van het veldspel en het meeste balbezit. De ploeg blijft knokken, opbouwen, combineren en versnellen maar Fortuna heeft het principe van de buitenspelval goed begrepen: de verdedigsters blijven goed op één lijn, waardoor onze snelle vleugelspitsen, Noé en Lisanne steeds moeten inhouden om te kunnen vertrekken. Een paar keer lukt het dan toch om de buitenspelval te omzeilen, maar helaas denkt de fluitende coach daar anders over en zo worden er een paar aanvallen afgefloten. De twee spitsen moeten het steeds opnemen tegen 4 verdedigsters en zo worden de aanvallen van Sporting niet echt gevaarlijk. Fleur M. doet het prima op doel, maar zij wordt als centrumspits voorin wel gemist. Hierdoor neigen de buitenspeelsters veel naar binnen te trekken: het veld wordt niet breed gehouden en hierdoor is het te druk voor het doel om tot scoren te komen. (Goh…. Ik geloof dat ik te vaak naar van die voetbalpraatprogramma’s kijk, ik klink al bijna als een voetbalanalyticus in plaats van gewoon voetbalmoeder te zijn….) De beste stuurlui staan weer eens aan wal….
  Ondanks al het harde werken, slaagt Sporting er niet in om de meer dan verdiende gelijkmaker te scoren. Dankzij de topverdedigsters Marith, Sanne, Abir en Shanou kan Fortuna ook geen vuist meer maken. Het blijft 1-0. De meiden blijven met lege handen achter. Zo zie je maar weer dat met voetbal de beste niet altijd wint. In dit soort gelijkwaardige wedstrijden kan een club het beste spelen, maar de (dode spel)momenten bepalen uiteindelijk de uitslag. Die waren vandaag in het voordeel van de thuisclub.
  Desondanks werd er achteraf in de kleedkamer een klein feestje gebouwd: er werd gezongen voor de jarige Shanou en Coach Victor is nog even in het zonnetje gezet omdat ook hij deze week jarig was. De sfeer is prima en dat zagen we ook terug op het veld.

  Een voetbalmoeder
rfwbs-slide