• Building the future

  ‘Hé Ray, we hadden het er net over. Wanneer ga je weer eens een wedstrijdverslag schrijven?’ Tot mij sprak Jan Piet Leguijt na de wedstrijd bij Volendam. Ja, goed punt. Vanaf de F9 hield ik u wekelijks op de hoogte als coach van het team van mijn zoon. Later de F5, E8, het kampioensteam E4, JO12-3, JO13-3 en JO14-2. Vreugde en verdriet, hoogte- en dieptepunten, het kwam allemaal voorbij. Tot halverwege vorig seizoen toen zoonlief promoveerde naar JO14-1. Dit team had al een hoofdcoach, als betrokken ouder sta je er dan toch wat verder vanaf en dus droogde de digitale inkt op.
  Tot vandaag. Samen met Paul Reuzenaar heb ik de overweldigende eer dit seizoen het talentvolle team JO15-2 te begeleiden. De beker werd nog gebruikt als voorbereiding om tot de huidige samenstelling van het team te komen. Sinds de start van de competitie staat de harde kern van 14 man, is er hard gewerkt en doen Paul en ik ons best om de jongens te helpen betere spelers, en dus ook een beter team, te worden. De eerste wedstrijd van de competitie was tegen Limmen. Het veldspel kreeg een zesje maar was voldoende voor een ruime overwinning [6-3] tegen één van de zwakkere tegenstanders. Daarna volgde een onverdiende nederlaag tegen De Rijp [1-2, met 10 man en een scheidsrechter die ruim voor tijd affloot], een gelijkspel waar meer had ingezeten tegen Castricum [2-2] en, vorige week, een knappe overwinning tegen het sterke DEM [2-0]. Het veldspel is in die korte periode met sprongen vooruit gegaan en de jongens gaan ervoor. Het spelplezier en de passie spat er vanaf. De vraag was of dat voldoende was om vandaag koploper Volendam te verslaan.
  Voordat ik verder ga met het relaas van die wedstrijd gaan we eerst over naar de reclame. Want serieus, in aanloop naar deze kraker hebben we met trots aan kunnen kondigen dat Bouwbedrijf JP Leguijt zich heeft verbonden als shirtsponsor aan JO15-2. Sporting Krommenie kan niet blijer zijn dan met deze clubman en goedheiligman. Ik zeg een standbeeld in het hart van het dorp. Op het pleintje naast Groot Schoenen is vast nog wel een plekje. “JP Leguijt voor de vlag op uw modderschuit” Het verslag zal dan ook een aantal keer onderbroken worden door een reclameslogan. Als u het verslag zonder reclame wilt dan kan dat na het overmaken van €15,02.
  De wedstrijd was pure reclame voor het jeugdvoetbal anno 2019. Twee sportieve teams die wilden voetballen met een leidsman die respect afdwong en kreeg. Het eerste kwartier ging het redelijk gelijk op. De 1-0 van Volendam kwam dan ook een beetje uit de lucht vallen en hadden we bij beter opletten kunnen voorkomen. Dat iemand uit een ingooi alleen voor de keeper komt kan natuurlijk niet. Gelukkig pakten we het daarna snel weer op en bracht Bram met een prima spitsenactie beide teams weer op gelijke hoogte [1-1]. De fase daarna tot de rust was er maar één baas op het veld en dat waren toch echt de jongens uit Krommenie. “Van de weeromstuit ga ik naar JP Leguijt” Dit resulteerde dan ook al snel in de 1-2 van Mika de Groot na een prima steekbal van Adel. Het bleef alleen wel oppassen voor de omschakeling. De wijdbroeken hadden een aantal snelle jongens voorin. Dit konden we vaak oplossen maar aan één foutje hadden de oranjehemden genoeg om te profiteren [2-2]. Dit zou ook de ruststand worden maar niet alvorens we twee 100% kansen op een nieuwe voorsprong hadden gemist. Roan en Adel slaagden er 1-op-1 niet in de keeper te passeren.
  “Hoppakee, ik ga naar JP” De mannen uit het vissersdorp waren duidelijk geschrokken van ons overwicht in de eerste helft en spraken af met 8 man achter de bal te blijven en te gokken op de snelheid van hun voorwaartsen. Die tactiek past niet bij een koploper maar werkte wel. Door de drukte op hun helft werd het voor ons moeilijker om tussen de linies te combineren en daar ligt toch onze kracht. Het werd een meer gelijkwaardige wedstrijd. Dat Volendam niet voor niets bovenaan staat bleek wel toen ze aan één kans genoeg hadden om voor de tweede keer op voorsprong te komen. Het was even onduidelijk wie welke speler op zou pakken en aan dat beetje twijfel hadden ze genoeg [3-2]. We kregen daarna nog voldoende kansen om toch nog een resultaat mee naar Krommenie te nemen maar het zat niet mee. De paal stond de verdiende gelijkmaker in de weg bij een schot van Mika de Groot en de uitstekende keeper redde katachtig op schoten van dezelfde Mika en Roan. De geflatteerde 4-2 uit een counter gooide het duel op slot.
  ‘Ga naar JP, daar kom je verder mee’ Na afloop feliciteerde ik de coach van Volendam met de overwinning. ‘ Je hep een leuk ploegie’ en ‘Het had net zo goed aarsom kunne zijn’. Dat klopt, maar daar kopen we nu niet zo veel voor. Toch moet deze wedstrijd vertrouwen geven voor de rest van het seizoen. Als je deze tegenstander pijn kan doen, ééntje die straks fluitend kampioen wordt, dan hoeven we voor geen enkel andere tegenstander onder te doen. We are building the future. Samen met JP.

  Coach Raymond
rfwbs-slide